top of page

РАЗВИТИЕ НА ЧАКРИТЕ



Упражнение с тетраедър

за развитие и укрепване на чакрите

Създаваме си образ на тетраедър в съзнанието, обемна фигура образувана от четири триъгълника, позната като равностранна пирамидална конструкция. Стоейки изправени, си представяме че прокарваме през всяка една чакра отзад, на този мъничък пакет с формата на тетраедър, като прокарването става в посока обратна на часовниковата стрелка, както и изваждането му – също. Спрямо вертикалната ос, преминаваща през центъра на всяка една чакра. След това раздвижваме тетраедъра по централния среден меридиан с оглед на раздвижване потока от енергия по него.


Развитие на чакрите чрез тетраедър – работа с трите енергийни центъра “дан-тиен”

Когато си представяме нещо в ментален план, то се материализира, и затова би могло да си представим как прокарваме през всяка една от чакрите мощна струя от бяла светлина, излизаща като от огромен шланг с който свързваме съответната чакра и тя се раздува от излизащата от шланга мощна струя. Всеки един образ създаден от нас в тънките светове, наистина въздейства в нашия физически свят. Ето защо с тези подобни методи може да се прочистват енергийните структури, и то не само това, а даже и да се помага на отстраняването на тези натрупани тъмни петна създаващи в дълбочина заболяването у човека. С подобни светлинни струи би могло да се опитва да се очистват тези енергийни замърсявания в енергийното тяло на човека, водещи до физически заболявания и външни болезнени признаци. Тоест болестта първо се проявява в енергийната структура и после се изявява видимо на физическия план на тялото. Затова и когато се усети натрупване на подобни петна, може да се използват тези мощни светлинни струи за прочистване на енергийния организъм. Хирургическият нож, в случая се проявява като мощен шланг, разпръскващ светлинна струя, която измива и очиства енергийните структури.


И така, нека си представим образа на един тетраедър, който влиза отзад на всяка една чакра като един вид “свредло на бормашина”. Вкарваме тетраедъра, отначало съвсем мъничък модел в съответната чакра, и усещаме как започва да се очиства пространството на чакрата, по същия начин по който изгнилия зъб се почиства с машинката на зъболекаря. Увеличаваме размера на тетраедъра и разширяваме съответната чакра. След като извършим това упражнение във всяка една чакра, се отпускаме в състояние на релаксация.

Развитието на чакрите се обединява в три основни групи: горен енергиен център – “дан-тиен”, среден – “дан-тиен” и долен “дан-тиен”. Съответно аджна, анахата и манипура чакри. Главната работа се осъществява в средния “дан-тиен”, анахата чакра, а другите два – горен и долен “дан-тиени” се оказват като спомагателни.

И така, енергийната работа може да се сведе до основна работа от седем чакри в три основни чакри, като центъра на тежестта пада върху анахата чакра – т.нар. среден “дан-тиен”.

Работата върху енергийните центрове има само една задача – придобиване на по-висока форма на изтънчено съзнание. Всякакви други опити на изместване центъра на тежестта от тази цел, водят до духовни сривове.

Когато упражняващият използва т.нар. “места на силата” за изпълнение на тези упражнения, тогава се постига правилно развитие както на харата – долния “дан-тиен”, така и на горния енергиен “дан-тиен”, познат като “третото око”. Както центърът “хара”, така и “третото око”, са пряко зависими в своята откритост от развитието на средния “дан-тиен”. Иначе разкриването на долния и горни центрове ще доведе до дисбаланс и рано или късно до психически сривове.

Работата с енергийните центрове трябва да се съблюдава с опитен наставник и да не се изпреварват някои първоначални упражнения, като се започва развитието и укрепването на енергийната система, подценявайки ниските етажи и първоначални основни упражнения. Една сграда, особено когато тя е в енергийното тяло, би рухнала много бързо, ако няма силен и мощен фундамент.


Упражнение за откриване на духовното сърце работа с анахата чакра

Психоенергетическите тренировки за повишаване състоянието на изтънченост на съзнанието не се отнасят за всички, а само за тези, които са преминали по стъпалата на другите упражнения.

Упражнение за откриване на духовното сърце е предназначено за тези, които могат да опитат да изместят центъра на своето зрително възприятие от очите и главата в сърцето. При това трябва да се научим да гледаме от духовното сърце в посока както напред така и назад. Всяка чакра има своите прозорци – напред и назад, а тези крайните съответно и нагоре и надолу. Така малко по-малко човек се учи да излиза из пределите на своето тяло – напред и нагоре.

Чакрите представляват едно дърво с зрителни кули, и от всяка една от тях може да се извършва наблюдение и работа съобразно обхвата на задачата.

Избранные посты
Недавние посты
Архив
Поиск по тегам
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Мы в соцсетях
bottom of page