top of page

Символната сила на седемте чакри

Обновлено: 25 апр. 2023 г.



Източните религии учат, че човешкото тяло съдържа седем енергийни центъра. Всеки един от тези енергийни центрове съдържа универсален духовен житейски урок, който трябва да научим като се развиваме към по-висше съзнание. Тази свещена, древна образност е забележително точна в изобразяването на човешката енергийна система, нейните навици и наклонности.

Системата от чакри е първообраз на индивидуалното развитие, преминаващо през седем различни степени. Чакрите са разположени вертикално, от основата на гръбнака до темето, което показва, че се издигаме към Божеството чрез постепен­но преодоляване на притегателната сила на физическия свят. На всяка степен придобиваме по-съвършена представа за своята индивидуална и духовна сила, тъй като всяка чакра оли­цетворява един духовен урок на живота или предизвикателст­во, еднакво за всички човешки същества. В процеса на усъвър­шенстване на всяка чакра, индивидът придобива сила и самопознание, които стават неотделима част от неговия дух и го тласкат напред по пътя към духовното съзнание в класическо­то пътешествие на героя.

Следва много кратко описание на духовните житейски уро­ци, които седемте чакри олицетворяват (виж фигура 3):

Първа чакра: уроци, свързани с материалния свят.

Втора чакра: уроци, свързани със сексуалността, работа­та и физическите желания.

Трета чакра: уроци, свързани с еготог личността и самооценката (чувството за собствено достойнство).

Четвърта чакра: уроци, свързани с любовта, опрощението и състраданието.

Пета чакра: уроци, свързани с волята и себеизявата.

Шеста чакра: уроци, отнасящи се до разума, интуицията, проникновението и мъдростта.

Седма чакра: уроци, свързани с духовността.


Седемте духовни уроци на живота ни насочват към по-висше съзнание. Ако пренебрегнем своето задължение и потребност да се отнасяме съзнателно към тях, енергията им може да се прояви като болест. Всъщност повечето източни духовни учения разбират болестта като изчерпване на вътрешната си­ла, или на духа. Съответствията между главните духовни уче­ния потвърждават универсалното човешко изживяване на връзката между духа и тялото, болестта и лечението.

42 просмотра0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page