top of page

За младост




Светът цени все повече младостта. Можем да се обърнем за помощ към практиката на монасите До- Ин от Китай, които са създали система за всекидневен самомасаж за поддържане на добро здраве, сила на духа и дълъг живот. Монасите вярват, че точката Шен-Мен, разположена на дланта, па сгъвката на китката точно на линията с кутрето, е „Вратата на духа“. В До-Ин твърдят, че с възможно да се забавят процесите на стареете чрез укрепване на имунната система и създаване на спокойна и уравновесена циркулация на чи (жизнената енергия) чрез всекидневен масаж и натиск на точката Шен-Мен.

Пресният или изсушен и счукан на прах пипер ка- йен има множество лечебни свойства. Азиатците и мексиканските индианци вярват, че една щипка червен пипер във всяко ядене или в горещ чай може да отсрочи много проблеми, настъпващи с възрастта, включително старческата немощ.

Преди години френските красавици използвали специални торбички със семена от копър, за да отстранят редица недостатъци на кожата, особено тези, появяващи се с възрастта. УКАЗАНИЕ: Счукайте една шепа семена от копър и ги накиснете във вряла вода. Прецедете семенцата, добавете две супени лъжици кисело мляко и една супена лъжица мед. Използвайте сместа като маска за лице. Оставете да престои тридесет минути. Изплакнете.


И още....

Китайските лечители описват за първи път „Дъхът на младостта“, или прана, още през VI в.пр.Хр. В индуизма прана е жизнената енергия на човека. Индийските и китайските монаси използват различни прана техники за дишане, за да удължат и подобрят живота си. Посредством упражнения за раздвижва не човек може да регулира количеството и правилното разпределение на прана в тялото си. Тези практики освен това оказват видим ефект върху процесите на стареене. УКАЗАНИЕ: Помнете три основни неща: отпускане, удобство и съзнателно дишане. Дишайте през носа си, след това напълнете диафрагмата си, после горната си дихателна система. Вдишванията, които правите, „ще снабдят с кислород целия ви организъм“. Поставете дланите си върху ушите; пръстите ви трябва да са преплетени на врата ви. Стиснете ги здраво. Докато вдишвате и издишвате, представете си, че дъвчете. Преглътнете. Продължавайте да вдишвате и издишвате, после потъркайте езика си върху венците, зъбите и небцето си. Преглътнете отново. Ръцете ви все още са на врата ви; продължавате да дишате равномерно. Започнете да обръщате главата и раменете си надясно и наляво. Продължавайте да дишате равномерно. Потъркайте дланите си една в друга, за да ги загреете, и леко масажирайте врата и раменете си, хълбоците и корема си. Продължавайте да вдишвате и издишвате спокойно и равномерно. Стиснете ръцете си в юмруци и плавно ги разперете нагоре-надолу. Поставете ръцете си все още в юмруци на раменете си, свийте ги в лактите и правете кръгообразни движения с раменете назад. Отпуснете ръцете си. Разтворете ги с дланите нагоре. Повдигнете дланите пред лицето си. Отпуснете всичките си мускули и стави. Вдишвайте и издишвайте спокойно и равномерно.



18 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page